Oven advies

Ben je opzoek naar een nieuwe oven? Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Op Oven.nl verzamelen we het complete aanbod en delen alle beschikbare ovens op in overzichtelijke categorie├źn. Als je via ons besteld hoef je dus niet 10 tabbladen open te houden voor een complete vergelijking. Maar naast de beste prijs, is goed advies net zo belangrijk. Daarom hebben we hieronder de belangrijkste tips & tricks al voor je om een rijtje gezet. Hier lees je alles wat je moet weten bij de aankoop van een nieuwe mini, pizza, combi of inbouwoven.

Welk soorten ovens zijn er?

Er zijn grofweg twee categorieën ovens waaruit je kan kiezen; stoomovens en solo ovens. 

Een solo oven is vrijwel altijd een multifunctionele heteluchtoven zonder magnetronfunctie. Veelal worden solo ovens naast een magnetron aangeschaft zodat de uiteindelijke prijs vaak lager uitvalt, dan wanneer je 2 combi-magnetrons aanschaft.

Een stoomoven is het type oven dat de afgelopen 10 jaar flinke technologische ontwikkeling heeft doorgemaakt. Een stoomoven gebruikt zoals de naam al doet vermoeden stoom, deze stoom zorgt voor een zachte en gelijkmatige garing van je maaltijd. Maar verder kan de stoomoven alles wat de conventionele oven ook kan.

Welk formaat oven moet ik bestellen?

Voordat je een nieuwe inbouwoven gaat bestellen, is het belangrijk om de nismaten en de diepte van jouw (nieuwe) keukenkast te bepalen. Zo zijn er standaard 3 inbouwhoogtes voor ovens. Dit zijn 45, 60 en 90 centimeter. Verreweg de meest voorkomende maat is 60 cm breed en diep. Maar voor een groot gezin en/of iemand die vaak met grote ovenschalen werkt is er de XL oven van 90 centimeter breed. Voor een alleenstaande of een huishouden waar relatief weinig gebruik wordt gemaakt van de oven zijn er de compacte ovens van 45 centimeter breed. De nismaten die aangegeven staan bij de productspecificaties zijn de minimale maten die je moet aanhouden bij het inbouwen. Let er daarnaast ook op dat het apparaat nog wat ruimte heeft om zijn warmte kwijt te kunnen. Controleer dit dus altijd goed voor je een oven aanschaft, of je laat goed adviseren door jou keuken specialist of oven adviseur.

Wat is een zelfreinigende oven?

Een oven die zichzelf schoonmaakt, dat klinkt toch als muziek in de oren. Toch zijn tegenwoordig bijna alle nieuwe ovens voorzien van een reinigingsprogramma. De meest voorkomende zelfreiniging methoden zijn: pyrolyse,  katalyse en hydrolyse. Hieronder lichten we elke methode apart toe.

Pyrolyse is een zelfreinigingssysteem welke de oven vergrendeld en verhit tot 500 graden, hierdoor worden alle veten en etensresten verbrand tot as, waardoor je na het schoonmaakprogramma alleen nog een doekje door de binnenruimte hoeft te halen en de oven is weer als nieuw. Let wel deze functie heeft een hoog energieverbruik, goed om rekening mee te houden met de huidige energieprijzen.

De katalyse reinigt de oven al op 200 graden. De speciale wanden zijn gemaakt van een poreus materiaal wat eventuele vetresten opzuigt en verbrand, waardoor de binnenkant schoon blijft. Alleen de (glazen) deur en bodem van de oven moeten na gebruik met een vochtige doek nog worden afgenomen.

Voor hydrolyse is een halve liter water en een druppel afwasmiddel nodig. Dit wordt op de bodem van de oven geplaatst en en het zelfreinigingsprogramma wordt ingeschakeld waarna het interieur schoon is gemaakt.

Hoe sluit je een oven aan?